Dieta w opiece

Będąc opiekunką musimy przygotowywać posiłki dla podopiecznego czy podopiecznej. Nie zawsze trafimy na to, że chory jada w zasadzie wszystko. Wtedy trzeba za każdym razem zapytać, co zrobić na śniadanie, na obiad, na kolację. Jakoś idzie w tym momencie lepiej i jeśli smakuje, to człowiek się sam cieszy. Także można podać polskie potrawy na próbę. Może to być rosół, z warzyw zrobić sałatkę, albo lekki bigosik, czy wątróbkę z jabłkiem lub nawet poznański gzik z ziemniakami. Trzeba przyznać, że polskie potrawy smakują. Nawet spotkałam się z przypadkiem, gdzie chory był zakochany w surówkach i trzeba było dawać warzywa na śniadanie. Fajnie wtedy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *